poniedziałek, 29 października 2012

brrr.... ale zimno!!!

Brrrr..... I nadszedł pierwszy mróz. Nasz balkonowy termometr wskazał o 6.00 - 5 st. C. Wychodząc do pracy współczułam wszystkim tym co musieli skrobać szyby w samochodach, bo całe szczęście nas to ominęło. Z drugiej strony nie ma co narzekać, bo na szczecińskiej ziemi jak dotąd nie spadła ani jedna śnieżynka. Przynajmniej u nas zima nie zaskoczyła drogowców.... :D  
Nie lubię tej pory roku. Dni są krótkie, a my żyjemy jak wampiry w ciągłej nocy. Wychodzimy do pracy- noc, wracamy po 17 jest - noc. Nawet nie ma co okien odsłaniać i niepotrzebnie tracić energii na nic nieznaczące czynności. Jak dla mnie pora strasznej melancholii. Dobrze, że kupiłam kolejną książkę Grisham'a, to może przynajmniej kilka długich wieczorów szybciej minie... a do książki najlepiej herbatka z sokiem malinowym i francuskimi rogalikami :D mniami...


Rogaliki z marmoladą
Składniki:
  • 1 opak. gotowego ciasta francuskiego,
  • ulubiona marmolada, albo powidła,
  • 1 jajko,
  • cukier do posypania rogalików,
Sposób przygotowania:
1. Przecinamy ciasto francuskie wzdłuż, a następnie wycinamy trójkąty. 
2. Na krótszym boku nakładamy marmoladę i zwijamy. 
3. W miseczce rozbijamy jajko. Następnie smarujemy rozmąconym jajkiem rogaliki ułożone na blaszce i posypujemy cukrem.
4. Pieczemy w temp. 180-190 st. C przez ok. 20-25 min. ( bez termoobiegu).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :D