Nie lubię tej pory roku. Dni są krótkie, a my żyjemy jak wampiry w ciągłej nocy. Wychodzimy do pracy- noc, wracamy po 17 jest - noc. Nawet nie ma co okien odsłaniać i niepotrzebnie tracić energii na nic nieznaczące czynności. Jak dla mnie pora strasznej melancholii. Dobrze, że kupiłam kolejną książkę Grisham'a, to może przynajmniej kilka długich wieczorów szybciej minie... a do książki najlepiej herbatka z sokiem malinowym i francuskimi rogalikami :D mniami...
Rogaliki z marmoladą
Składniki:
- 1 opak. gotowego ciasta francuskiego,
 - ulubiona marmolada, albo powidła,
 - 1 jajko,
 - cukier do posypania rogalików,
 
Sposób przygotowania:
1. Przecinamy ciasto francuskie wzdłuż, a następnie wycinamy trójkąty. 
2. Na krótszym boku nakładamy marmoladę i zwijamy. 
3. W miseczce rozbijamy jajko. Następnie smarujemy rozmąconym jajkiem rogaliki ułożone na blaszce i posypujemy cukrem.
4. Pieczemy w temp. 180-190 st. C przez ok. 20-25 min. ( bez termoobiegu).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :D