Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej,
- 4 łyżeczki kakao,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenie,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- 0,25kg cukru,
- 400 ml mleka,
- 160 ml oleju,
- 2 jajka,
- ulubiony budyń ( ja użyłam tym razem waniliowego, do którego dodałam dodatkowo pół laski wanilii)
Przygotowanie:
1. Gotujemy budyń w połowie ilości mleka podanej w instrukcji z opakowania.
2. Do miski dodajemy po kolei wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną.
3. Następnie dodajemy wszystkie "mokre" składniki: mleko, olej, jajka.
4. Energicznie mieszamy do momentu połączenia się składników (mogą zostać drobne grudki).
5. Napełniamy papilotki wlewamy odrobinę masy, następnie kładziemy łyżeczkę budyniu, a następnie zalewamy masą do 3/4 wysokości foremki.
6. pieczemy przez ok. 20 min w temp. 180st.C ( oczywiście bez termoobiegu).
Smacznego :D
Smacznego :D
na pewno smaczne pozdrawiam ciepluteńko
OdpowiedzUsuńMleko podane w przepisie czyli 400 ml to wszystko na babeczki?budyń osobno?
OdpowiedzUsuńtak, to mleko jest do babeczek. a budyń gotujemy osobno :)
UsuńDzięki:)Jutro będę piekła:)Mam nadzieję,że do sobotniej imprezki nie znikną:)
UsuńWyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńA kakao może byc te słodkie?
OdpowiedzUsuńZabieram się do roboty ! Wyglądają pyyyysznieeee ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBudyń musi być ostudzony?
OdpowiedzUsuńNooo i wyszły cudowne ! A jak wyrosły! Dziękuję za przepis. Moje pierwsze muffinki wyszły idealne !
OdpowiedzUsuńNa ile papilotek wystarczy ciasta?
OdpowiedzUsuńSuper napisane. Musze tu zaglądać częściej.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na urozmaicenie babeczek. Chociaż ja babeczki czekoladowe mogę jeść o każdej porze i w każdej ilości:) Moje ulubione muffinki czekoladowe to te według przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-babeczki-czekoladowe/
OdpowiedzUsuńStosuję ten przepis już od dawna, zawsze się udaje i zawsze wszystkim smakuje! Polecam!