niedziela, 28 października 2012

..... :D

 Jak ma się wyborowe towarzystwo, z którym czas płynie nieubłaganie szybko, dużo jedzonka  i w perspektywie możliwość przeżycia tej samej godziny jeszcze raz to czemu głupotą byłoby z tego nie skorzystać. Szczerze mówiąc wczoraj wieczorem ledwo się wyrobiliśmy z przygotowaniami, a to wszystko przez to, że jeszcze szybciutko musieliśmy skoczyć na małe zakupki.... (wyznanie zakupoholiczki) , obejrzeć mecz ekstraklasy, a potem dostaliśmy takich obrotów, że chyba sam Supermen szybciej tego nie zrobił.
A oto przepis na polędwiczkę w winie:

Składniki:
  • polędwiczka wieprzowa,
  • 2 ząbki czosnku,
  • cebula,
  • papryka czerwona,
  • 2 marchewki,
  • 3/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina,
  • sól, pieprz,
  • papryczka piri-piri
Sposób przyrządzania:
1. Polędwiczkę należy umyć, nadmiar wody ściągnąć papierowym ręcznikiem. Mięso przyprawić świeżo mielonym pieprzem, a następnie odstawić na kilka godzin do lodówki.
2. Rozgrzać na patelni olej ( ja używam oleju z pestek winogron, ale może równie dobrze być rzepakowy)
3. Polędwiczkę posolić. Na rozgrzany olej kładziemy polędwiczkę i szybko obsmażamy z każdej strony w celu zamknięcia porów i zatrzymania soków w mięsie.  
4. W między czasie obieramy cebulę, i kroimy na pół krążki. Obraną marchewkę kroimy w słupki, a czerwoną paprykę w ćwiartki. 
5. Po obsmażeniu polędwiczkę przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy cebulę, marchewkę, paprykę i papryczkę piri-piri. Wlewamy winko, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp.180 st. C . Po 45 min. zdejmujemy przykrywkę i pieczemy jeszcze 15 minutek. 

Do polędwiczki polecam pieczone ćwiartki ziemniaków. Smacznego :D





1 komentarz:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :D