Składniki:
- polędwiczka wieprzowa,
 - 2 ząbki czosnku,
 - cebula,
 - papryka czerwona,
 - 2 marchewki,
 - 3/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina,
 - sól, pieprz,
 - papryczka piri-piri
 
Sposób przyrządzania:
1. Polędwiczkę należy umyć, nadmiar wody ściągnąć papierowym ręcznikiem. Mięso przyprawić świeżo mielonym pieprzem, a następnie odstawić na kilka godzin do lodówki.
2. Rozgrzać na patelni olej ( ja używam oleju z pestek winogron, ale może równie dobrze być rzepakowy)
3. Polędwiczkę posolić. Na rozgrzany olej kładziemy polędwiczkę i szybko obsmażamy z każdej strony w celu zamknięcia porów i zatrzymania soków w mięsie.  
4. W między czasie obieramy cebulę, i kroimy na pół krążki. Obraną marchewkę kroimy w słupki, a czerwoną paprykę w ćwiartki. 
5. Po obsmażeniu polędwiczkę przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy cebulę, marchewkę, paprykę i papryczkę piri-piri. Wlewamy winko, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp.180 st. C . Po 45 min. zdejmujemy przykrywkę i pieczemy jeszcze 15 minutek. 
Do polędwiczki polecam pieczone ćwiartki ziemniaków. Smacznego :D
Palce lizać zapraszam do "IRKUCKA" celem wykonania dania :):)
OdpowiedzUsuń