niedziela, 4 listopada 2012

After weekend...

Dobiegł koniec weekendu. Na liczniku przejechanych kolejne 1500 km, ale chwile spędzone w domku... BEZCENNE :) Nie obyło się bez łakomstwa... mnóstwo pyszności.... weekend obżarstwa :D dobrze, że co nie co zabraliśmy ze sobą. Mniam. Ale jak to na prawdziwego łasucha przystało też coś dosłownie ulepiłam... słodkie szyszki. Szczególnie spotykane na Krupówkach w Zakopanem. Dla tych co lubią wyzwania, ponieważ są twarde i czasami naprawdę trzeba się nagimnastykować żeby je zjeść... w dawniejszych czasach robione z irysów,obecnie z krówek, ale nadal pyszne. :)


Składniki:

  • 1 kg krówek,
  • 200 g masła,
  • 5 opak. ryżu preparowanego,
Przygotowanie:

1. Krówki wyjąć z papierków i włożyć do sporego garnka, dodać masło, a następnie rozpuścić na małym  ogniu.
2. Po uzyskaniu jednolitej gładkiej masy wyłączyć gaz i dodać ryż preparowany. Najlepiej dodawać po jednym opakowaniu, ponieważ nie można przesadzić z ilością ryżu, żeby masa nie była zbyt sucha.
3. Ciepłą masę formować w "szyszki", dobrze ściskając. Po uformowaniu odstawić do wystygnięcia. 

W przypadku gdyby masa stygła za szybko podczas formowania, można naczynie z masą włożyć do kąpieli wodnej w celu jej powolnego podgrzewania.


Dla osób, które nie mogą jeść twardych rzeczy (np. aparat ortodontyczny) polecam czekoladę z ryżem preparowanym.

Składniki:
  • 200 g masła,
  • 350 g mleka w proszku,
  • 0,5 szklanki mleka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 4 łyżki kakao,
  • ryż preparowany,
Przygotowanie:
1. Masło, mleko, kakao, cukier wymieszać w garnku, ustawić na gaz i doprowadzić do uzyskania jednolitej masy. 
2. Po połączeniu się wszystkich składników, zdjąć naczynie z gazu i dodawać małymi partiami mleko w proszku. Po dodaniu całego mleka należy je dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek.
3. Następnie dodajemy ryż preparowany i mieszamy. Ja dodaję 1,5 opak. ryżu. 
4. Uzyskaną masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wystudzenia.
SMACZNEGO!!!

2 komentarze:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :D