Składniki:
- 1 kg krówek,
 - 200 g masła,
 - 5 opak. ryżu preparowanego,
 
Przygotowanie:
1. Krówki wyjąć z papierków i włożyć do sporego garnka, dodać masło, a następnie rozpuścić na małym  ogniu.
2. Po uzyskaniu jednolitej gładkiej masy wyłączyć gaz i dodać ryż preparowany. Najlepiej dodawać po jednym opakowaniu, ponieważ nie można przesadzić z ilością ryżu, żeby masa nie była zbyt sucha.
3. Ciepłą masę formować w "szyszki", dobrze ściskając. Po uformowaniu odstawić do wystygnięcia. 
W przypadku gdyby masa stygła za szybko podczas formowania, można naczynie z masą włożyć do kąpieli wodnej w celu jej powolnego podgrzewania.
Dla osób, które nie mogą jeść twardych rzeczy (np. aparat ortodontyczny) polecam czekoladę z ryżem preparowanym.
Składniki:
- 200 g masła,
 - 350 g mleka w proszku,
 - 0,5 szklanki mleka,
 - 1 szklanka cukru,
 - 4 łyżki kakao,
 - ryż preparowany,
 
Przygotowanie:
1. Masło, mleko, kakao, cukier wymieszać w garnku, ustawić na gaz i doprowadzić do uzyskania jednolitej masy. 
2. Po połączeniu się wszystkich składników, zdjąć naczynie z gazu i dodawać małymi partiami mleko w proszku. Po dodaniu całego mleka należy je dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek.
3. Następnie dodajemy ryż preparowany i mieszamy. Ja dodaję 1,5 opak. ryżu. 
4. Uzyskaną masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wystudzenia.
SMACZNEGO!!!
Pychoty :):) czekam na porcję łakoci w Sylwestra :):)
OdpowiedzUsuńA już będziesz mógł wcinać takie łakocie??
OdpowiedzUsuń