Składniki:
- kostka masła,
- 30 dag mąki,
- 2 jajka,
- 15 dag cukru,
- orzechy i płatki migdałowe do posypki,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta otartej skórki z cytryny,
Przygotowanie:
- Żółtko należy oddzielić od białka,
- Z mąki, masła, żółtka i cukru zagnieść ciasto, a następnie owinąć folią spożywczą i włożyć na 0,5h do lodówki
- W międzyczasie drobno pokroić orzechy i płatki migdałowe.
- Po wyjęciu ciasta z lodówki formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, a następnie maczamy je w białku i obtaczamy w posypce migdałowo- orzechowej.
- Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia delikatnie je spłaszczając.
- Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok. 10-12 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :D