wtorek, 25 grudnia 2012

kruche ciasteczka z migdałowo-orzechową posypką

Dziś polecam kolejny przepis z serii przepysznych prostych do wykonania słodkości. Tym razem proponuję ciasteczka kruche z posypką migdałowo-orzechową. Myślę, że mogą być alternatywą popularnych świątecznych kruchych ciasteczek. Bardzo proste w przygotowaniu.

Składniki:
  • kostka masła,
  • 30 dag mąki,
  • 2 jajka,
  • 15 dag cukru,
  • orzechy i płatki migdałowe do posypki,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta otartej skórki z cytryny,
Przygotowanie:
  1. Żółtko należy oddzielić od białka,
  2. Z mąki, masła, żółtka i cukru zagnieść ciasto, a następnie owinąć folią spożywczą i włożyć na 0,5h do lodówki
  3. W międzyczasie drobno pokroić orzechy i płatki migdałowe.
  4. Po wyjęciu ciasta z lodówki formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, a następnie maczamy je w białku i obtaczamy w posypce migdałowo- orzechowej. 
  5. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia delikatnie je spłaszczając.
  6. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok. 10-12 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :D