Składniki:
- kostka masła,
 - 30 dag mąki,
 - 2 jajka,
 - 15 dag cukru,
 - orzechy i płatki migdałowe do posypki,
 - pół łyżeczki proszku do pieczenia,
 - szczypta otartej skórki z cytryny,
 
Przygotowanie:
- Żółtko należy oddzielić od białka,
 - Z mąki, masła, żółtka i cukru zagnieść ciasto, a następnie owinąć folią spożywczą i włożyć na 0,5h do lodówki
 - W międzyczasie drobno pokroić orzechy i płatki migdałowe.
 - Po wyjęciu ciasta z lodówki formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, a następnie maczamy je w białku i obtaczamy w posypce migdałowo- orzechowej.
 - Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia delikatnie je spłaszczając.
 - Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok. 10-12 min.
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :D