sobota, 8 grudnia 2012

Śliwki w czekoladzie.

Do zrobienia śliwek w czekoladzie użyłam owoców otrzymanych z robienia nalewki śliwkowej. Śliwki były drelowane dzięki czemu pozostały w całości. Oczywiście można wykorzystać różne owoce suszone i świeże. Różnica polega na tym, że świeżych owoców nie przechowamy zbyt długo. Owoce z nalewek (poza malinami, jeżynami, porzeczkami - owoce miękkie, które ulegają rozpadowi podczas obróbki) można przechowywać do kilkunastu dni.
Propozycja słodkości przeznaczona dla pełnoletnich osób o mocnych głowach :D Przedawkowanie grozi kacem :D

Składniki:
- ulubione suszone lub świeże owoce,
- 1 tabliczka mlecznej czekolady,
- 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady,
-dwie( trzy) łyżki śmietany kremówki

Przygotowanie:
Czekoladę połamać, dodać śmietanę , a następnie wszystko rozpuścić w kąpieli wodnej (na garnek z gotującą się wodą wstawić miseczkę z czekoladą i śmietaną). W przypadku zbyt gęstej masy dodać jeszcze łyżkę śmietany.
Po otrzymaniu jednolitej masy czekoladowej dodawać po kilka owoców, obtaczaj je w czekoladzie, a po wyjęciu układać na tacce wyłożonej pergaminem (nie polecam folii aluminiowej, ponieważ owoce mogą się do niej przyklejać).
Owoce w czekoladzie należy odstawić do zastygnięcia czekolady.
Jeśli nie mamy śmietany możemy użyć mleka.
Z otrzymanej porcji masy czekoladowej zrobiłam ok. 50 śliwek.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :D