piątek, 8 listopada 2013

Ciasto czekoladowo- bananowe

Upłynęło wiele wody w rzekach od ostatniego wpisu na blogu kulinarnym. Obiecuję poprawę. Dzisiaj przedstawiam przepis na mega proste ciasto czekoladowo-bananowe (lekko w stylu brownie) podpatrzone u Jamiego Olivera. Przepis przeszedł małe modyfikacje, pod kubki smakowe mojego M. :D
Ciasto jest wilgotne, zawsze wychodzi i przede wszystkim bardzo łatwe w przygotowaniu co jest jego główną zaletą. 
Zapraszam do wypróbowania przepisu i dzielenia się w komentarzach uwagami.


Składniki:
  • 3 tabliczki czekolady gorzkiej,
  • 2 tabliczki czekolady mlecznej,
  • kostka masła,
  • szklanka mąki,
  • szklanka cukru,
  • 4 dojrzałe banany,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao,
  • 4 jajka
Przygotowanie:
1. Czekoladę rozpuścić razem z masłem w kąpieli wodnej.
2. W oddzielnej misce przygotować wszystkie suche składniki (mąka, cukier, proszek do pieczenia, kakao) oraz banany pokrojone w kostkę.
3. Rozpuszczoną masę czekoladową wlać do miski z "suchymi" składnikami dodać jajka. Całość energicznie wymieszać (można mikserem na małych obrotach)
4. Przygotować tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Przelać masę czekoladową do tortownicy.
5. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 170-180 st. C przez ok. 1h.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :D