niedziela, 24 marca 2013

Babeczki piaskowe wersja mini :)

Ale mam dzisiaj "płodny dzień". Ostatnio zakupiłam do swojej kuchni silikonową foremkę na mini babeczki. W sam raz żeby wypróbować na świąteczne wypieki. Postanowiłam zrobić mini babeczki piaskowe. Jak byłam mała, to bardzo często to ciasto robiła moja siostra ( zresztą przepis chyba miała z zajęć techniki, teraz chyba nie ma takich praktyk w szkole). Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu moja propozycja babeczek.




Składniki:

  • 250 g masła (margaryny)
  • 400 g mąki pszennej,
  • 100 g mąki ziemniaczanej,
  • 200 g cukru,
  • starta skórka z 1 cytryny,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 jajka,
  • 1 łyżka kakao.
Przygotowanie:
  1. Masło rozpuścić i wystudzić.
  2. Jajka ubić z cukrem na gładką masę.
  3. Dodać mąkę przesianą mąkę pszenna, ziemniaczaną i proszek do pieczenia oraz skórkę z cytryny.
  4. Po wymieszaniu składników dodajemy wystudzone masło. Mieszamy do połączenia się wszystkich składników w jednolitą masę.
  5. Smarujemy foremki masłem i posypujemy bułką tartą.
  6. Dzielimy ciasto w proporcjach 2/3 do 1/3. Do mniejszej części dodajemy kakao.
  7. Foremki wypełniamy do 2/3 wysokości. W pierwszej kolejności jasna masa + łyżka kakaowej.
  8. Pieczemy w temp. 170 st. C przez 25-30min.

Z podanych proporcji wychodzi 15 babeczek o średnicy 7 cm.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :D