Składniki:
- 250 g masła (margaryny)
- 400 g mąki pszennej,
- 100 g mąki ziemniaczanej,
- 200 g cukru,
- starta skórka z 1 cytryny,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 4 jajka,
- 1 łyżka kakao.
Przygotowanie:
- Masło rozpuścić i wystudzić.
- Jajka ubić z cukrem na gładką masę.
- Dodać mąkę przesianą mąkę pszenna, ziemniaczaną i proszek do pieczenia oraz skórkę z cytryny.
- Po wymieszaniu składników dodajemy wystudzone masło. Mieszamy do połączenia się wszystkich składników w jednolitą masę.
- Smarujemy foremki masłem i posypujemy bułką tartą.
- Dzielimy ciasto w proporcjach 2/3 do 1/3. Do mniejszej części dodajemy kakao.
- Foremki wypełniamy do 2/3 wysokości. W pierwszej kolejności jasna masa + łyżka kakaowej.
- Pieczemy w temp. 170 st. C przez 25-30min.
Z podanych proporcji wychodzi 15 babeczek o średnicy 7 cm.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :D