Składniki:
- 250 g masła (ew. margaryna),
- 400 g mąki pszennej,
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 150 g cukru,
- starka skórka z cytryny,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 całe jajko + 1 żółtko,
- 100 g drobno posiekanych migdałów,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Wykonanie:
1. Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto. Następnie włożyć do lodówki na 1h.
2. Po wystudzeniu ciasta, wałkować placki o grubości ok. 2-3mm.
3. Wycinać ciasteczka dowolnego kształtu. Należy pamiętać, aby połowa ciastek była z dziurkami.
4. Piec w temp. 170 st. C przez 10-12 min.
5. Po wystudzeniu ciasteczek przekładać ulubioną marmoladą (lub dżemem).
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :D