sobota, 30 marca 2013

Podróż i pęknięty mazurek.....

Troszkę zaszalałam ze słodkościami w tym roku. Najgorzej było przetransportować wszystkie wypieki 650km. do mojego rodzinnego miasteczka. Praktycznie wszystko dojechło całe. Poza polewą czekoladową na mazurku. No niestety przewopodobnie tyle ile jest pęknięć tyle dziur w drodze zaliczyliśmy....;) No nic, ale mam nadzieję, że poza tym małym defektem to będzie wszystkim smakować. Dodatkowo chyba opętały mnie zasady ekonomiczej kuchni... wyobraźcie sobie, że zostało mi trochę masy kajmakowej. Nawet to trochę zamieniłabym na sporo. Szkoda mi było ją wyrzucać, więc upiekłam kruche babeczki i udekorowałam je właśnie tą masą.  O i tak powstały kolejne nieplanowane ciacha. I jak tu nie uwielbiać ekonomicznej kuchni :P
Jak zwykle przepisy są łatwe i szybkie do zrobienia, bo wychodzę z założenia, że gotowanie ma być przyjemne nie tylko dla podniebienia ale i dla kręgosłupa :D







Składniki:
Kruche ciasto (mazurkowe)

  • 60 dag mąki pszennej,
  • 40 dag miękkiego masła,
  • 20 dag cukru,
  • 2 jajka,
  • 2 żółtka,
  • starka skórka z cytryny,
  • szczypta soli.
  • 10 dag zmielonych migdałów,
masa kajmakowa:
  • 50 dag krówek,
  • 100 ml śmietany kremówki,
  • 50 g masła
polewa czekoladowa:
  • 2 tabliczki czekolady 60% kakao,
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej,
  • 10 dag masła,
  • 100 ml śmietany kremówki,
  • 100 ml mleka,
Przygotowanie:

Kruche ciasto:
1. Ze wszystkich składników zagnieść ciasto o jednolitej konsystencji, a następnie wstawić do lodówki na ok. 1h
2. Po "odpoczęciu" ciasto wyjąć z lodówki, a następnie rozwałkować i wyciąć pożądane kształty. Ja zrobiłam jednego mazurka przekładanego (okrągły), i drugi prostokątny. 
3. Piec w temp. 170 st. C przez ok. 25-30 min. 

Masa kajmakowa:
1. Wszystkie składniki umieścić w garnku ( oczywiście krówki należy obrać z papierków ;D) i powoli podgrzewać, aż do rozpuszczenia się wszystkich składników i otrzymania jednolitej masy.
2. Po otrzymaniu masy udekorować nią mazurka.

Polewa czekoladowa:
1. Czekoladę połamać na kawałki. Wrzucić do miski, dodać masło,mleko i śmietanę. 
2. Do garnka nalać trochę wody, wstawić na gaz, a następnie ustawić na nim miskę ze składnikami polewy. Otrzymamy w ten sposób tzw. kąpiel wodną.
3. Wszystkie składniki podgrzewać do momentu uzyskania jednolicie gładkiej polewy.
4. Po otrzymaniu masy nie pozostaje nam nic innego jak udekorować nasze słodkości :)

Przepis i wykonanie kruchego ciasta na babeczki znajduje się tutaj ---> KLIK

SMACZNEGO I WESOŁEGO ALLELUJA :*

1 komentarz:

  1. Serdecznie zapraszam do Czarnej Owcy, jestem tam prawie co tydzień.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :D